Comisia Electorală Centrală (CEC), cu suportul Fundației Internațională pentru Sisteme Electorale (IFES) Moldova, a organizat, astăzi, 10 iulie 2024, un dialog electoral pe subiectul votului prin corespondență. La discuții au participat reprezentanți ai partidelor politice, ai autorităților publice centrale, ai societății civile și parteneri de dezvoltare.

Președinta CEC a prezentat proiectul Regulamentului privind particularitățile organizării și implementării votului prin corespondență la scrutinele naționale. Menționăm că acesta a fost elaborat și urmează să fie adoptat de către CEC, ca urmare a adoptării de către Parlament, la data de 26 aprilie 2024, a Legii privind implementarea parțială a votului prin corespondență

Discuțiile s-au axat pe principalele prevederi din Regulament, aspecte tehnice și practice referitoare la organizarea votului prin corespondență, inclusiv termenele de transmitere/recepționare a plicurilor pentru votare, modalitatea de asigurare a secretului votului, procedura de înregistrare și votare, dar și procesul de numărare și totalizare a rezultatelor votării.

Participanții au formulat întrebări și au solicitat anumite precizări/detalii referitoare procesul de organizare a votului prin corespondență, și au venit cu unele propuneri pentru modificarea regulamentului. Aceștia au fost interesați în special de modalitatea prevenirii cumpărării votului, asigurarea securității procesului, realizarea activităților de informare/educare a alegătorilor, gradul de pregătire și capacitatea CEC pentru implementarea votului prin corespondență, asigurarea transparenței procesului de organizare a votării, modalitatea de pregătire și expediere a plicurilor etc.

Reamintim că la 20 octombrie 2024 în Republica Moldova vor avea loc 2 scrutine naționale: alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova și Referendumul republican constituțional. Pentru aceste scrutine, cetățenii Republicii Moldova care se vor afla în Statele Unite ale Americii, Canada, Norvegia, Finlanda, Suedia și Islanda vor putea vota prin corespondență. Pentru a beneficia de această posibilitate alternativă de vot, persoanele cu drept de vot urmează să se înregistreze  pe pagina web inregistrare.cec.md, până la 6 septembrie 2024.

Observațiile, sugestiile și propunerile cu valoare de recomandare asupra proiectului Regulamentului privind particularitățile organizării și implementării votului prin corespondență la scrutinele naționale, pot fi trimise până la data de 18 iulie 2024, inclusiv, la adresa poștală: str. Vasile Alecsandri, nr. 119, mun. Chișinău, MD 2012, sau electronic la adresa de e-mail: [email protected]. Proiectul regulamentului și nota informativă sunt disponibile pe pagina web oficială a CEC – www.cec.md, compartimentul „Cadrul normativ”, rubrica „Transparență decizională”, subrubrica „Procesul decizional”, poziția nr. 21 (anul 2024).