În perioada 17 – 28 februarie curent, Comisia Electorală Centrală (CEC) și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE), în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD), desfășoară o campanie de informare și educare civică în instituțiile penitenciare din Republica Moldova. Activitățile au loc în parteneriat cu Administrația Națională a Penitenciarelor.
În acest scop, specialiștii CEC și CICDE au realizat simulări ale zilei alegerilor și sesiuni de informare și discuții pentru deținuții din cadrul penitenciarelor nr. 7 – Rusca, nr. 17 – Rezina și nr. 9 – Pruncul (Comunitatea terapeutică “Catharsis”). La sfârșitul acestei săptămâni urmează să ajungă și la penitenciarul nr. 10 – Goian.
În acest fel, de informații electorale au beneficiat peste 50 de femei deținute la Rusca, peste 40 de bărbați aflați în Penitenciarul de la Rezina, dintre care majoritatea au statut de detenție pe viață, 14 persoane în detenție aflate în perioada de reabilitare împotriva dependenței de droguri.
Alexandru Berlinschii, șeful direcției management alegeri, din cadrul CEC, a menționat: „De nenumărate ori am spus că pentru Comisia Electorală Centrală fiecare vot contează. Și pentru că de mai mulți ani deja ne concentrăm eforturile pe informarea și educarea civică a alegătorilor, ne-am propus să ajungem față în față cu cei care, chiar dacă se află după gratii, votează la alegerile parlamentare, prezidențiale și la alegerile locale generale, în cazul în care își au reședința în localitatea în care se află penitenciarul. Am răspuns la întrebările lor și am discutat despre diverse situații de vot apărute de-a lungul experienței lor de alegători”.
Pentru alegătoarele din Penitenciarul nr.7 – Rusca, sesiunea de informare a ținut și de alegerile parlamentare noi, planificate pentru 15 martie 2020 în circumscripția electorală uninominală nr. 38, mun. Hâncești. Marcela Roșca, specialistă CICDE, a spus: „Am avut ca scop să informăm despre alegerile parlamentare noi, care se vor desfășura pe 15 martie. Dat fiind faptul că și femeile din acest penitenciar au drept de vot, am hotărât să le informăm cum decurge procedura de vot, care sunt actele în baza cărora se votează. Am simulat o zi a alegerilor, astfel au avut ocazia și să numere buletinele de vot”.
Victoria se află în Penitenciarul nr.7 – Rusca de mai mulți ani și nu o dată a votat în incinta sa. „Lipsa de informații, asta este cea mai mare problemă în locul în care ne aflăm. Am discutat, am văzut realitatea, s-a explicat de nenumărate ori sub diferite aspecte procedura și cred că tuturor le e clar. Sincer, m-am simțit foarte bine. Chiar nu eram aici, parcă eram într-o lume bună, normală, civilizată. Am aflat lucruri pe care, evident, le cunoșteam, dar oricum, ceva s-a mai schimbat, unele modificări de care nu am știut”.
Un material video, poate fi accesat aici: http://bit.ly/2SXGpn3
Iar galeria de fotografii aici: http://bit.ly/2HT8Egi