În perioada 27-28 mai 2020, membrii și funcționarii Comisiei Electorale Centrale participă la întrevederea online a Grupului de lucru regional al autorităților electorale din Europa și Eurasia privind rețelele de socializare, dezinformarea și integritatea electorală, organizat de către Fundația Internațională pentru Sisteme Electorale (IFES) și Institutul Internațional pentru Democrație și Asistență Electorală (International IDEA).

Scopul grupului de lucru, este realizarea schimbului de experiență, prezentarea lecțiilor învățate, identificarea principalelelor probleme, dar și a celor mai bune soluții în privința influenței pe care îl au rețelele de socializare în procesul electoral. De asemenea, platforma urmează să faciliteze colaborarea dintre comisiile electorale și companiile care elaborează și gestionează tehnologii de informare/comunicare online.

Evenimentul a adunat peste 50 de reprezentanți ai organelor electorale din 13 țări și experți în domeniul comunicării din cadrul IFES, Internațional IDEA, Facebook, Brunswick Group. Pe parcursul a două zile, participanții vor explora următoarele subiecte: utilizarea mijloacelor de comunicare online și a comunicării strategice pentru informarea și educarea alegătorilor și eliminarea dezinformării; asigurarea transparenței instituționale, consolidarea încrederii în autoritățile electorale și a integrității procesului electoral; reglementarea, supravegherea și asigurarea transparenței campaniilor electorale și de promovare politică; forme și metode de colaborare, suport și coordonare eficientă între organele electorale și companiile care produc tehnologii de comunicare online.

Menționăm că rolul rețelelor de socializare în alegeri este în creștere, în special în condițiile răspîndirii COVID-19. Aceste platforme de comunicare oferă mai multe beneficii și sunt utilizate cu succes de către CEC pentru informarea cetățenilor. Totodată, comisia depune eforturi consolidate pentru depășirea provocărilor privind reglementarea și aplicarea prevederilor legale privind desfășurarea și raportarea finanțării campaniei electorale, reflectarea corectă a alegerilor pe rețelele de socializare și asigurarea securității cibernetice.