Prima Primul meu vot

Primul meu vot

Dragă tinere și tânără!
Ai împlinit deja sau urmează să împlinești vârsta de 18 ani? Atunci știi că de la 18 ani ai dreptul incontestabil să votezi, chiar dacă ai împlinit această vârstă în ziua alegerilor. Tu, ca și oricare cetățean al Republicii Moldova, ai dreptul să decizi viitorul țării tale. Dar pentru a lua o decizie de care să fii mulțumit, trebuie să te informezi. Informația reprezintă puterea acestei decizii. Te invităm să începi să te informezi despre procesele electorale și rolul tău în desfășurarea acestora cu mult înainte de a atinge majoratul. Fii activ, participă la activitățile dedicate educației electorale organizate în școala ta, în comunitatea ta.

Probabil ai auzit din mai multe surse, de la prieteni sau de la televizor, că în Republica Moldova prezența tinerilor la vot este destul de scăzută. Aceeași rată mică de participare a tinerilor la alegeri se atestă și în alte țări din Uniunea Europeană și de peste ocean. De aceea, campaniile de educație electorală trebuie să înceapă din școală, de la o vârstă fragedă, pentru ca să creștem cetățeni informați și responsabili civic. Încetul cu încetul, aceste lucruri deja se întâmplă în mai multe instituții de învățământ din țară, datorită parteneriatelor dintre Comisia Electorală Centrală și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Intră pe www.cec.md și pe www.cicde.md și află cum te poți implica tu în alegeri! Fie în calitate de funcționari electorali sau observatori, fie pur și simplu, în calitate de mesageri/promotori ai importanței participării la vot în mod egal a tuturor cetățenilor Republicii Moldova.

Începînd cu vârsta de 18 ani, fiecare cetățean trebuie să verifice dacă este inclus în Registrul de Stat al Alegătorului. Pentru aceasta intră pe verifica.cec.md

Iar dacă ești student peste hotare sau pur și simplu ești plecat din țară, nu uita că dreptul de a vota îți este asigurat indiferent de locul unde te afli. Intră pe inregistrare.cec.md și înregistrează-te în prealabil. Astfel, noi vom putea crea condițiile necesare pentru un proces electoral democratic.

Informează-te! Participă! Decide viitorul împreună cu toți semenii tăi!

Acest portal a fost realizat în cadrul Proiectului “Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente” implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasadei Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și al Ambasadei Olandei prin Programul Matra.
reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY