Astăzi, 2 noiembrie 2018, a început Forumul Național al Tinerilor în domeniul electoraleveniment organizat de Comisia Electorală Centrală (CEC), Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD) Moldova. Forumul reunește peste 150 de tineri reprezentanți ai organizațiilor de tineret ale partidelor politice din Republica Moldova.

Forumul va dura două zile în cadrul căruia participanții vor afla mai multe despre procesul electoral și noul sistem electoral în baza căruia vor fi organizate alegerile parlamentare din 2019. Totodată, tinerii vor fi repartizați în grupuri, pentru a organiza o simulare a zilei alegerilor și vor avea rol fie de politician, de funcționar electoral sau alegător.

În cuvîntul său de salut, vicepreședinta CEC, Rodica Ciubotaru, a menționat că CEC organizează multe evenimente dedicate tinerilor: „Este de datoria noastră să vă informăm cît mai bine și să vă motivăm să fiți interesați de tot ce se întîmplă în domeniul electoral, mai ales în cazul vostru, care deja sunteți implicați în viața social-politică a țării prin intermediul partidelor politice din care faceți parte. Iar acest eveniment este important nu doar că va contribui la îmbogățirea cunoștințelor electorale, dar și la cultura voastră politică, accent punîndu-se pe comunicare, negociere și colaborare.”

Stefan Liller, reprezentant rezident adjunct al PNUD Moldova, a declarat: „În următoarele două zile, veți avea ocazia să reflectați și să discutați cîteva dintre cele mai importante subiecte electorale cu ajutorul mentorilor. Astfel, sperăm să dezvoltați abilități practice care vă vor permite să contribuiți în mod semnificativ la construirea unei democrații veritabile în Moldova. Ca tineri lideri, sper că veți putea, de asemenea, să-i inspirați și să-i motivați pe ceilalți din jurul vostru – colegi, prieteni, familie și comunitate – prin propriul vostru exemplu de activism civic și implicare – pentru a-i face să-și dorească să participe la alegeri și procesele democratice”.

Totodată, la deschiderea evenimentului Igor Boțan, director executiv ADEPT, Oxana Iuteș, vicedirectoare Internews Moldova și Dumitru Ciorici, co-fondator Agora le-au vorbit tinerilor despre participarea civică, manipularea informațională și comunicarea pe rețelele de socializare și mediul online.

Forumul Național al Tinerilor în domeniul electoral este organizat în cadrul proiectului „Consolidarea democrației prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Ambasadei Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și al Ambasadei Olandei prin Programul Matra.