Reprezentanții partidelor politice, care pot participa la scrutinul din 5 noiembrie 2023, au analizat, în cadrul unui seminar, desfășurat în zilele de 2-3 septembrie 2023, aspectele privind procedura de desemnare și înregistrare a candidaților la alegerile locale generale.

Instruirea a fost organizată în parteneriat cu Institutul Republican Internațional.

În cadrul discuțiilor, reprezentanții partidelor politice au fost familiarizați cu noile prevederi ale procedurii de desemnare și înregistrare a candidaților prin prisma modificărilor făcute la Codul electoral și a prevederilor cadrului normativ subordonat legii electorale. Discuțiile au vizat și acțiunile din Programul calendaristic pentru realizarea acțiunilor de organizare și desfășurare a scrutinului din toamna acestui an.

Un subiect aparte a ținut de condițiile de constituire și înregistrare a blocurilor electorale.

Menționăm că desemnarea candidaților pentru autoritățile administrației publice locale de nivelul II (consilii raionale, consilii municipale, primari ai municipiilor Chișinău și Bălți) la alegerile locale generale va începe la 6 septembrie 2023, iar depunerea documentelor pentru înregistrarea propriu-zisă va începe de la 19 septembrie 2023.

Desemnarea candidaților pentru autoritățile administrației publice locale de nivelul I (consilii locale, primari ai orașelor, comunelor, satelor) va începe la 26 septembrie 2023, iar depunerea documentelor pentru înregistrarea candidaților – nu mai devreme de 29 septembrie 2023.

Toate informațiile despre alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023 le puteți găsi pe pagina web oficială a Comisiei www.cec.md, la rubrica „Alegeri locale generale 2023”.

Fișiere

 • jpg image1 (1 Mo)
  Descărcări: 57
 • jpg image2 (404 Ko)
  Descărcări: 52
 • jpg image3 (1 Mo)
  Descărcări: 50
 • jpg image4 (1 Mo)
  Descărcări: 52