CEC și CICDE instruiește membrii misiunilor diplomatice și oficiilor consulare al Republicii Moldova privind organizarea alegerilor în afara țării

Astăzi, Comisia Electorală Centrală (CEC) și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova, desfășoară instruirea funcționarilor consulari privind activitatea birourilor electorale ale secțiilor de votare, constituite peste hotarele țării.

La eveniment participă în jur de 40 de persoane. Scopul activității este de a pregăti funcționarii consulari pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor parlamentare ordinare, prezentarea modificărilor la legislația electorală, identificarea principalelor provocări și a celor mai bune soluții pentru acestea.

Subiecte principale abordate în cadrul instruirii sunt: sistemul electoral mixt: noțiuni generale și aspecte comparative, deschiderea secțiilor de votare în afara țării, constituirea birourilor, colaborarea cu alți subiecți electorali,  Sistemul Informațional Automatizat de Stat „ALEGERI”, pregătirea pentru  ziua alegerilor, numărarea voturilor de către BESV și documentația electorală aferentă, educația civică și informarea alegătorilor peste hotare.

În calitate de formatori sunt reprezentanții Comisiei Electorale Centrale și Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral. Activitatea este organizată cu suportul financiar al Proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasadei Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și al Ambasadei Olandei prin Programul Matra”.