Membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) au avut astăzi o întrevedere de lucru cu membrii Comisiei Electorale Centrale a UTA Găgăuzia (CEC UTAG).

Subiectele discutate au vizat activitatea organelor electorale din regiune, interacțiunea și colaborarea cu administrația publică centrală și locală, atât în perioada organizării scrutinelor naționale, dar și a celor pentru alegerea Adunării Populare și a Guvernatorului autonomiei.

Președintele CEC, Dr. Dorin Cimil a menționat că drepturile electoarele ale cetățenilor Republicii Moldova din UTAG trebuie să fie respectate, fiindu-le create toate condițiile necesare pentru a alege și a fi ales. Iar stabilirea unor relații de colaborare și cooperare reciproc avantajoase între organele electorale va facilita această sarcină.

La rândul său, Ivan Comur, președintele CEC UTAG, a apreciat deschiderea și inițiativa CEC pentru organizarea întâlnirii, accentuând că „misiunea noastră comună este să realizăm politicile electorale”.  

În cadrul întrevederii s-a făcut un schimb de opinii referitoare la dezvoltarea strategică a instituțiilor electorale, în contextul în care, atât CEC, cât și CEC UTAG se află la etapa de finalizare a planurilor strategice pentru următorii ani, realizate cu suportul experților Consiliului Europei.

Membrii CEC și-au oferit sprijinul pentru dezvoltarea proceselor electorale din UTAG și uniformizarea acestora la standardele naționale și internaționale.

Părțile au fost unanimi în opinia necesității dezvoltării comunicării și colaborării interinstituționale, inclusiv pe segmentul efectuării unei expertize a cadrului legal ce reglementează organizarea evenimentelor electorale și a funcționării organelor electorale.