În premieră pentru Republica Moldova, agresivitatea în campania electorală devenit subiect de dezbatere publică.„Lightroom (un)conference: agresivitate și etică în campaniile electorale”, eveniment desfășurat pe 28 noiembrie, curent, la Teatrul Eugen Ionesco, a reunit pe cei interesați de fenomenul violenței psihologice în alegeri. Cinci vorbitori, persoane publice din țară și de peste hotare, au făcut radiografia alegerilor desfășurate până acum în Republica Moldova, din perspectiva agresivității. Totodată, ei au luat pulsul în ajunul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 24februarie 2019.

Alegerile nu trebuie să reprezinte o confruntare între oamenii care gândesc diferit. Ele sunt o competiție, în careînvinge cel mai bun, realizînd o campanie de promovare valorilor adevărate. O campanie electorală fără agresivitate are loc atunci când fiecare din noi reacționează prompt la situațiile de nerespectare a normelor etice de conduită și nu promovează modele de comportament nedemne”, susține Alina Russu, președinta Comisiei Electorale Centrale.

Participanții la eveniment au discutat cum poate fi oprită agresivitatea în campania electorală și ce poate face fiecare dintre noi pentru a avea campanii electorale demne și corecte. 

Stefan Liller, Reprezentant rezident adjunct al PNUD Moldova, a transmis printr-un mesaj video că: „Pulsul democrației unei țări poate fi luat în timpul alegerilor, prin determinarea cât de libere și corecte sunt acestea. Foarte curând în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare. V-ați întrebat vreodată ce impact au cuvintele voastre asupra altor oameni? Unele cuvinte pot da aripi, însă altele pot fi de plumb și să te tragă la pământ. Indiferent că sunteți un concurent electoral, jurnalist, blogger, activist, la urma urmei, un simplu cetățean al acestei țări, acum este momentul să vă comportați responsabil și corect înainte, în timpul și după alegeri. Doar în așa mod puteți construi o țară în care să vă doriți să trăiți!”

„Lightroom (un)conference: agresivitate și etică în campaniile electorale” a reunit experți, jurnaliști, funcționari electorali, politicieni, reprezentanți ai societății civile și pe toți cei interesați de subiect.

 „Lightroom (un)conference: agresivitate și etică în campaniile electorale” are loc în cadrul proiectului „Consolidarea democrației prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova cu sprijinul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Ambasadei Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și al Ambasadei Olandei prin Programul Matra.