Comisia Electorală Centrală, în parteneriat cu Institutul Național al Justiției, a desfășurat, astăzi, un seminar pentru judecători, procurori și reprezentanți ai Inspectoratului General al Poliției privind aspectele legislației electorale în domeniul finanțării grupurilor de inițiativă și a concurenților electorali și răspunderea juridică pentru încălcarea acesteia.

Obiectivele seminarului au constat în prezentarea aspectelor legislative privind modul de finanțare a grupurilor de inițiativă și a concurenților electorali, supravegherea și controlul finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale, dar și sancțiunile prevăzute pentru încălcarea prevederilor legale la acest subiect.

Participanții au fost informați despre practicile internaționale și modalitatea prin care autoritățile conlucrează pentru a preveni finanțarea ilegală a a campaniilor electorale de către un expert internațional în domeniu.

Aspecte privind prevederile noi din Codul electoral la capitolul finanțării politice și a campaniilor electorale, modul de raportare, legislația din domeniu, sursele de finanțare și utilizarea acestora au fost prezentate de către vicepreședintele CEC, Pavel Postica.

De asemenea, participanții au fost familiarizați și cu aspecte privind răspunderea juridică pentru încălcarea legislației în domeniul finanțării grupurilor de inițiativă și a campaniilor electorale, cum are loc documentarea și acumularea probatoriului și examinarea procesuală a cazurilor de acest gen.

Seminarul a fost organizat în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova, cu sprijinul financiar al poporului american, oferit prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID Moldova) și Ambasadei Marii Britanii la Chișinău oferit prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare.

Fișiere