Astăzi, 24 mai 2019, a fost dat startul celei de-a doua ediții a InnoVoter, laborator de creație în domeniul electoral. La eveniment, participă 30 de tineri pasionați de inovații în IT, care vor fi antrenați într-o competiție de idei, avînd misiunea să creeze o interfață de afișare a datelor privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale.

Timp de trei zile, ei vor lucra în șase echipe și vor crea cele mai ingenioase, ușor de utilizat și corecte metode de prezentare a datelor privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale. Totodată, prin această activitate CEC dorește să crească interesul cetățenilor față de procesele electorale de la noi din țară, prin educarea unor alegători activi și conștienți, să încurajeze și să susțină tinerile talente.

Evenimentul este organizat de Comisia Electorală Centrală și PNUD Moldova, în cadrul proiectului „Consolidarea democrației prin alegeri incluzive și transparente”, cu sprijinul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Ambasadei Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și al Ambasadei Olandei prin programul Matra.

Anul acesta, Comisia Electorală Centrală va lansa noul instrument informatic de raportare electronică a finanțării partidelor și concurenților electorali – modulul „Control Financiar”. Noul modul va moderniza procesul de depunere a rapoartelor financiare de către toți concurenții electorali, precum și va automatiza verificarea acestora de către Comisia Electorală Centrală. Un element-cheie al modulului este publicarea datelor pe pagina web oficială a Comisiei, ce reprezintă și sarcina participanților la InnoVoter.

Președinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, este încrezătoare că InnoVoter va contribui mult la procesul de transparentizare a finanțării politice. La ediția de anul trecut, am fost cu toții martorii creării unor produse calitative, în baza ideilor tinerilor dezvoltatori și dizaineri din Republica Moldova. Suntem în așteptarea unor rezultate pe măsură și anul acesta, iar unica provocare a evenimentuluiva să țină de selectarea, de către juriu, a echipelor câștigătoare a laboratorului. Mult succes și inspirație participanților”.

„Fiind convinși că inovațiile și creativitatea pot da impuls și accelera dezvoltarea în toate domeniile vieții, PNUD Moldova susține Comisia Electorală Centrală în aspirațiile de modernizare a proceselor și sistemelor electorale. Astfel, contribuim la fortificarea instituțiilor publice, pentru ca acestea să fie mai transparente și mai aproape de oameni, ceea ce se înscrie în Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 16 al Agendei 2030, susține Valeria Ieșeanu, șefă de programe la PNUD Moldova.

Cele 6 echipe de tineri vor lucra asupra ideilor lor vineri și sâmbătă, iar duminică, 26 mai vor prezenta prototipurile juriului. Trei dintre proiectele participante vor fi câștigătoare și vor primi premii din partea organizatorilor.

Contact pentru mass-media: tel. 069811339, Rodica Sîrbu, șef, Direcția Comunicare, relații publice și mass-media, CEC, 079900902, Mihaela Gherasim, consultantă în comunicare, PNUD Moldova.

Note pentru editori: Jurnaliștii sunt invitați duminică, 26 mai, începând cu 9:30, la prezentarea prototipurilor și determinarea cîștigătorilor. Evenimentul va avea loc la Radisson Blu Leogrand Hotel (str. Mitropolit Varlaam 77)