Astăzi, 19 iulie 2019, la Chișinău, a început cea de-a II-a ediție a Forumului Național al Tinerilor în Domeniul Electoral, eveniment organizat de Comisia Electorală Centrală (CEC), Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD) . Evenimentul reunește peste 150 de participanți cu vârsta cuprinsă între 18 și35 de ani, reprezentanți ai 17 organizații de tineret ale partidelor politice din Republica Moldova.

Forumul Național al Tinerilor în Domeniul Electoral își propune să familiarizeze participanții cu procedurile electorale specifice alegerilor locale generale care urmează să se desfășoare în toamna acestui an. De asemenea, în cadrul evenimentului se va discuta și despre participarea civică în alegeri și importanța mandatului alesului local.

„Tinerii reprezintă unul din grupurile-țintă ale Comisiei Electorale Centrale pentru desfășurarea activităților de informare și educație electorală. Este important ca ei să se implice activ în procesele electorale nu doar ca alegători, dar și în calitate de candidați, funcționari electorali, observatori, voluntari etc”, susține Corneliu Pasat, șef-adjunct al Direcției Comunicare, Relații publice și Mass media (CEC).

Angela Caraman, directoare adjunctă a Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, a subliniat că: „Forumul Național al Tinerilor în Domeniul Electoral este încă o activitate care are la bază instruirea și simularea proceselor electorale, ceea ce formează și fundamentul CICDE. Se spune că oamenii învață mai cu seamă din propria experiență. Prin urmare, trebuie să le oferim tinerilor oportunități pentru aceste experiențe, să sporim capacitățile lor de implicare în activitatea civică sau politică.”

„Suntem aici pentru a reflecta asupra modului în care fiecare dintre noi poate să contribuie la viitorul Republicii Moldova prin participarea în procesul electoral, care va deveni astfel unul mai credibil, mai transparent și mai incluziv”, a declarat Alla Skvorțova, specialistă de programe, Guvernare Efectivă, PNUD Moldova.

Participanții la forum vor lucra  timp de 3 zile în 5 ateliere diferite cu scopul de a organiza o simulare a zilei alegerilor cât mai veridică. Distribuirea în grupuri va fi aleatorie, astfel încât în fiecare atelier să fie incluși tineri din diferite organizații.  În prima zi aceștia vor face cunoștință cu grupurile din care fac parte și vor fi inițiați în ceea ce urmează să facă. Cei din grupurile concurenților electorali vor forma partide politice, vor alege conducerea partidului și vor pregăti actele de înregistrare în cursa electorală pentru alegerile locale generale. A doua zi va fi dedicată pregătirii campaniei electorale, a sloganelor și platformelor electorale, dar și dezbaterilor simulate. În ultima zi vor fi simulate alegerile, turul I și, în funcție de rezultate, turul II de scrutin.

Forumul Național al Tinerilor în Domeniul Electoral este organizat în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Ambasadei Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și al Ambasadei Olandei prin Programul Matra.

Aici puteți găsi mai multe despre prima ediție a Forumului Național al Tinerilor în Domeniul Electoral.

Imprimare