La aproape un an de la evaluarea accesibilității secțiilor de votare din întreg raionul Hîncești, Alianța INFONET a revenit în circumscripția uninominală nr.38, mun. Hîncești pentru a examina repetat cele 44 de clădiri publice, în care a fost desfășurat procesul de votare pentru alegerile parlamentare noi din 15 martie 2020. Studiul a fost realizat la inițiativa Comisiei Electorale Centrale, cu susținerea PNUD Moldova.

Auditul „Acces egal pentru toți în secțiile de votare” a fost prezentat astăzi, 3 iunie 2020, în cadrul unui eveniment online.

Menționăm că pentru activitatea din anul curent, a fost evaluată suplimentar încă o secție de votare nou creată. Ca și anterior, se constată că nicio instituție publică nu este complet accesibilă. În schimb, sunt cinci clădiri parțial accesibile, cu două mai mult față de 2019.

Totodată, un progres a fost sesizat la îmbunătățirea accesibilității drumurilor, au fost instalate noi rampe, construite corect și calitativ, au fost adăugate culori contrastante în sala secției de votare și pe coridoare. Schimbările au avut loc preponderent în mediul urban, o problemă majoră fiind în continuare lipsa condițiilor de igienă și accesibilitate la grupurilor sanitare.

Evaluarea din 15 martie a fost efectuată cu implicarea persoanelor utilizatoare de scaun rulant. Larisa Prochina este locuitoare a mun. Hîncești și, în ziua alegerilor, s-a bucurat de optimizările din instituțiile de învățământ din orașul ei„E important ca persoanele cu dizabilități, inclusiv cele utilizatoare de scaun rulant, să participe și la evenimente precum alegerile. E important din simplul motiv că avem și noi o opinie care vrem să fie exprimată de aici, nu din casă, prin intermediul căreia să putem să îmbunătățim lumea din jur și acest mediu pentru toți”, spune Larisa.

Directorul executiv al Alianței INFONET, Victor Koroli, menționează: „În ultimii doi ani, administrația publică locală de nivelul I și II din Hîncești a manifestat deschidere și înțelegere față de problema accesibilității. De aceea, a fost important să evaluăm situația la zi, să facem o comparație, să dăm o apreciere acțiunilor întreprinse la nivel local și să formulăm unele recomandări.”

Vicepreședintele CEC, Vladimir Șarban, subliniază: „Comisia Electorală Centrală va continua dialogul și activitatea comună cu administrația publică locală din Hîncești, pentru ca, de ce nu, acest municipiu să devină și un exemplu de acces egal în secțiile de votare. Totodată, Comisia se aliniază concluziilor și recomandărilor expuse în cadrul studiului realizat de către Alianța INFONET. Facem apel către autoritățile administrației publice locale, care va fi susținut și de un demers scris, să depună toate eforturile necesare în vederea asigurării accesibilității clădirilor publice, ce vor fi utilizare, în perioada electorală și în calitate de sedii ale secțiilor de votare.”

„Prin proiectele sale, PNUD Moldova susține realizarea deplină a drepturilor omului, iar în acest caz, nu este vorba doar de dreptul la vot liber exprimat, ci și de dreptul la educație, la cultură, la servicii de sănătate pentru toate persoanele cu diferite dizabilități, cetățeni cu drepturi egale în Republica Moldova”, spune Eva Bounegru, manageră de proiect la PNUD Moldova.

Menționăm că mai mult de jumătate din clădirile publice evaluate reprezintă instituții de învățământ, în care de obicei și sunt deschise secții de votare.

În 2019, un studiu similar a cuprins 612 secții de votare, din municipiul Chișinău, Bălți, Hîncești, Căușeni, Edineț și UTA Găgăuzia, ceea ce a constituit 30 la sută din numărul total al secțiilor de votare deschise pentru alegerile parlamentare din februarie 2019.

Studiul „Acces egal pentru toți în secțiile de votare” a fost elaborat în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente, implementat de PNUD Moldova în parteneriat cu Comisia Electorală Centrală și finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasada Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și Ambasada Olandei prin Programul Matra.

Contact pentru mass-media: tel. 079503529, Corneliu Pasat, șef-adjunct al Direcției Comunicare, Relații Publice și Mass media, CEC

Vedeți și un videografic despre criteriile de accesibilitate a unei clădiri publice.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Extrage [2.22 MB]