Conferința ,,Participarea și reprezentarea femeilor în procesul de luare a deciziilor la nivel local” a reprezentat o platformă de dialog a femeilor cu dizabilități și cele de etnie romă, care s-au implicat în alegerile locale generale din 20 octombrie 2019. Participantele au prezentat experiența lor, inclusiv prin prisma barierelor întâlnite în cursa electorală, precum și soluțiile identificate în depășirea acestora.

Dr. Dorin Cimil, Președintele Comisiei Electorale Centrale, a încurajat implicarea femeilor în cursa electorală și a subliniat că la alegerile locale generale de anul acesta, a fost o participare mai mare a femeilor la funcțiile elective. „Au fost înregistrate în calitate de concurente electorale peste 24 de mii de femei la funcția de primar și consilier local de nivelul I și II. Acest număr reprezintă 44 la sută din totalul concurenților electorali înregistrați. E nevoie să conștientizăm că nu doar factorul gender este vital important, ci și conștientizarea faptului că indiferent de etnie, condiție fizică, vârstă, etc., fiecare are dreptul de a fi ales și dreptul de a-și reprezenta comunitatea.”

Adela Postolachi, consilieră locală, raionul Edineț, satul Terebna a participat în cadrul ,,Programului de capacitare civică și politică a femeilor cu dezabilități”, iar atunci când a decis să candideze la Alegerile locale generale curente în calitate de consilieră locală a fost ghidată de ideea că ,,Cel mai mare succes nu înseamnă să nu cazi niciodată, ci după fiecare cădere să te ridici și să ai încredere în punctele forte pe care le ai”, spune Adela.

Varvara Duminică este una dintre cele două femei de etnie romă din Republica Moldova care, în urma alegerilor locale din 2015 a reușit să obțină un mandat de consilieră locală în satul Chetrosu, raionul Drochia. Anul acesta, a candidat la consilieră raională și, chiar dacă nu a reușit să câștige, este convinsă că „doar prin muncă îți poți îndeplini visele și aspirațiile deși în societate persistă stereotipuri.”

La deschiderea evenimentului a fost prezent și Nicolae Rădiță, director general al Asociației Relații Interetnice, care a urat succes femeilor implicate în procesul de luare a deciziilor la nivel local, subliniind că:„ Legislația Republicii Moldova nu limitează minoritățile etnice sau alte categorii sociale de a se implica în politică, iar misiunea doamnelor alese în consiliile locale este de a justifica încrederea cetățenilor care v-au susținut.”

Evenimentul a fost organizat de Centrul Național al Romilor și Asociația „Motivație” din Moldova, în parteneriat cu Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și abilitarea Femeilor (UN Women).