Prima Diaspora votează

Diaspora votează

Dragă alegător!

Chiar dacă ești departe de casă, dreptul de a alege rămâne dreptul tău, indiferent de locul unde te afli. De-a lungul anilor, Comisia Electorală Centrală a organizat alegeri în toate secțiile de votare deschise în străinătate, iar cetățenii Republicii Moldova care domiciliază în afara țării beneficiază de drepturi electorale depline. Guvernul Republicii Moldova, Comisia Electorală Centrală, misiunile diplomatice și oficiile consulare sunt obligate să creeze condiții pentru ca cetățenii să-și exercite liber drepturile lor electorale.

Cetățenii Republicii Moldova aflați peste hotare își pot exercita dreptul de vot la orice secție de votare constituită în afara țării. Pentru organizarea proceselor electorale în secțiile de votare din străinătate, Comisia Electorală Centrală formează, în conformitate cu prevederile din Codul electoral, un consiliu electoral distinct, cu sediul în municipiul Chișinău, care va asigura organizarea proceselor electorale pentru secțiile de votare constituite peste hotare.

Secțiile de votare constituite în străinătate se organizează cu cel puțin 35 de zile înainte de data alegerilor. În baza datelor disponibile, informațiile vor fi structurate și prezentate la nivel de țară/localitate

Temeiul de bază pentru constituirea secțiilor de votare este dinamica participării alegătorilor la secțiile de votare din străinătate la ultimele 3 scrutine, ținând cont complementar de datele înregistrării prealabile a cetățenilor Republicii Moldova aflați în străinătate și informațiile prezentate de Ministerul Afacerilor Externe cu privire la numărul și locul aflării cetățenilor Republicii Moldova în străinătate (colectate în baza evidenței consulare sau a altor date relevante).

Lista secțiilor de votare va fi plasată pe pagina oficială www.cec.md.

Cetățenii care în ziua alegerilor se vor afla peste hotarele țării vor putea vota la orice secție de votare deschisă în străinătate, indiferent de statutul aflării lor pe teritoriul statului respectiv

Votarea în secțiile de votare din străinătate se efectuează în baza unuia dintre următoarele acte de identitate:

1) buletinul de identitate al cetățeanului Republicii Moldova;

2) buletinul de identitate provizoriu cu mențiunile privind cetățenia Republicii Moldova;

3) pașaportul cetățeanului Republicii Moldova, inclusiv cu termen de valabilitate expirat.

ATENȚIE!

!!! Acest compartiment este valabil doar în cazul alegerilor parlamentare, prezidențiale și al referendumurilor republicane

Pentru a stabili numărul estimativ al alegătorilor care vor vota în afara țării pentru ca ulterior să fie deschise secții de votare suplimentare în străinătate cu acordul autorităților țării respective și pentru a determina numărul estimativ al buletinelor de vot ce vor fi distribuite acestor secții de votare, Comisia Electorală Centrală îndeamnă cetățenii Republicii Moldova stabiliți în străinătate să se înregistreze în prealabil.

Înregistrarea prealabilă este o procedură opțională prin care cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot își anunță intenția de a vota într-o anumită localitate din străinătate. Alegătorul care își exprimă voința de a-și exercita votul peste hotare în cadrul alegerilor pentru care este activată aplicația, va fi exclus din lista electorală de bază.

Pentru o secție de votare deschisă în străinătate Comisia Electorală Centrală va expedia buletine de vot cu cel puțin 5 zile înainte de ziua alegerilor, pornind de la numărul estimativ de alegători stabilit în baza informației prezentate de Ministerul Afacerilor Externe și a celei acumulate de Comisia Electorală Centrală, dar nu mai mult de 5000 de buletine de vot la fiecare birou electoral pentru fiecare zi de votare.

Pentru a vă înregistra aveți două posibilități:

  • on-line, pe pagina alegator.md sau link-ul direct inregistrare.cec.md;
  • prin cerere scrisă (individuală sau în grup) către Comisia Electorală Centrală (str. V. Alecsandri, nr. 119, mun. Chișinău, MD-2012) sau către misiunile diplomatice, oficiile consulare ale Republicii Moldova. Modelul cererii poate fi descărcat aici.

Despre  „Înregistrarea pentru votul prin corespondență”

Înregistrarea pentru votul prin corespondenţă este o procedură, integrată în aplicaţia „Înregistrarea prealabilă”, prin care alegătorul depune cererea on-line pentru a vota prin metoda alternativă de vot în străinătate cu utilizarea serviciilor poștale.

Ţările în care este implementat votul prin corespondenţă:

  1. Statele Unite ale Americii
  2. Canada
  3. Republica Islanda
  4. Republica Finlanda
  5. Regatul Norvegiei
  6. Regatul Suediei

Informaţia necesară pentru a completa cererea pentru votul prin corespondenţă:

  1. adresa de corespondenţă completă la care alegătorul solicită să fie trimis prin poștă plicul cu materialele pentru votare;
  2. datele de contact ale alegătorului – adresa electronică şi numărul de telefon;
  3. fotografia alegătorului efectuată simultan cu actul de identitate care confirmă dreptul de vot.

Vezi Ghid de utilizare a aplicaţiei „Înregistrarea prealabilă, inclusiv cu opţiunea de înregistrare pentru votul prin corespondență”.

Acest portal a fost realizat în cadrul Proiectului “Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente” implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasadei Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și al Ambasadei Olandei prin Programul Matra.
reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY