Prima Diaspora votează

Diaspora votează

 • ATENȚIE! Acest compartiment este valabil doar la alegerile parlamentare și prezidențiale.

  Dragă alegător!

  Chiar dacă ești departe de casă, dreptul de a alege rămâne dreptul tău, indiferent de locul unde te afli. De-a lungul anilor, Comisia Electorală Centrală a organizat alegeri în toate secțiile de votare deschise în străinătate., iar cetățenii Republicii Moldova care domiciliază în afara țării beneficiază de drepturi electorale depline. Guvernul Republicii Moldova, Comisia Electorală Centrală, misiunile diplomatice și oficiile consulare sunt obligate să creeze condiții pentru ca cetățenii să-și exercite liber drepturile lor electorale.

  Cetățenii Republicii Moldova aflați peste hotare își pot exercita dreptul de vot la orice secție de votare constituită în afara țării. Pentru secțiile de votare din străinătate, Comisia Electorală Centrală va forma un consiliu electoral distinct, cu sediul în municipiul Chișinău, care va asigura organizarea proceselor electorale pentru secțiile de votare constituite peste hotare.

  Secțiile de votare constituite în străinătate se organizează cu cel puțin 35 de zile înainte de data alegerilor. Lista secțiilor de votare va fi plasată pe pagina oficială www.cec.md.

  Actele în baza cărora alegătorii pot vota în străinătate

  Cetățenii care în ziua alegerilor se vor afla peste hotarele țării vor putea vota la orice secție de votare deschisă în străinătate, indiferent de statutul aflării lor pe teritoriul statului respectiv, în baza pașaportul cetățeanului Republicii Moldova, inclusiv cu termen de valabilitate expirat.

  Pentru a stabili numărul estimativ al alegătorilor care vor vota în afara țării pentru ca ulterior să fie deschise secţii de votare suplimentare în străinătate cu acordul autorităților țării respective și pentru a determina numărul estimativ al buletinelor de vot ce vor fi distribuite acestor secții de votare, Comisia Electorală Centrală îndeamnă cetățenii Republicii Moldova stabiliți în străinătate să se înregistreze în prealabil.

  Pentru o secție de votare deschisă în străinătate Comisia Electorală Centrală va expedia buletine de vot cu cel puțin 5 zile înainte de ziua alegerilor, pornind de la numărul estimativ de alegători stabilit în baza informației prezentate de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și a celei acumulate de Comisia Electorală Centrală, dar nu mai mult de 5000 de buletine de vot la fiecare birou electoral pentru fiecare zi de votare.

  Înregistrarea prealabilă este un serviciu opțional prin care cetățeanul Republicii Moldova cu drept de vot își poate anunța intenția de a vota într-o anumită localitate din străinătate.

  Temeiul de bază pentru constituirea secțiilor de votare este dinamica participării alegătorilor la secțiile de votare din străinătate la ultimele 3 scrutine, ținând cont complementar de datele înregistrării prealabile a cetățenilor Republicii Moldova aflați în străinătate și informațiile prezentate de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene cu privire la numărul și locul aflării cetățenilor Republicii Moldova în străinătate (colectate în baza evidenței consulare sau a altor date relevante). Regulamentul privind constituirea secțiilor de votare peste hotare și regulamentul privind înregistrarea prealabilă se aprobă de către Comisia Electorală Centrală.

  Pentru a te înregistra ai două posibilități:

  • on-line, pe pagina „inregistrare.cec.md”;

  prin cerere scrisă depusă prin poșta clasică sau personal la sediul Comisiei Electorale Centrale (str. V. Alecsandri, nr. 119, mun. Chișinău, MD-2012), misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Republicii Moldova. Cererea poate fi individuală sau colectivă (o cerere scrisă poate fi semnată de mai multe persoane). Modelul cererii poate fi descărcat aici.

 

Acest portal a fost realizat în cadrul Proiectului “Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente” implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasadei Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și al Ambasadei Olandei prin Programul Matra.
reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY