Prima Diaspora votează

Diaspora votează

ATENȚIE! Acest compartiment este valabil doar în cadrul alegerilor parlamentare și prezidențiale.

Dragă alegător!

Chiar dacă ești departe de casă, dreptul de a alege rămâne dreptul tău indiferent de locul unde te afli. De-a lungul anilor, Comisia Electorală Centrală a organizat alegeri în toate secțiile de votare deschise în străinătate de Guvernul Republicii Moldova.

Cetățenii Republicii Moldova aflați peste hotare își pot exercita dreptul de vot la orice secție de votare constituită în afara țării, conform regulamentului Comisiei Electorale Centrale.

Lista secțiilor de votare va fi plasată pe pagina oficială www.cec.md, după constituirea acestora, cu 35 de zile înainte de  ziua alegerilor.

Actele în baza cărora alegătorii pot vota peste hotarele țării:

Cetăţenii RM care în ziua alegerilor se vor afla peste hotarele țării pot vota la orice secție de votare deschisă în străinătate, indiferent de statutul aflării lor pe teritoriul statului respectiv, în baza următoarelor acte de identitate:

  • paşaportul de cetăţean al Republicii Moldova (inclusiv cu termen de valabilitate expirat),
  • buletinul de identitate al cetăţeanului Republicii Moldova,
  • livretul de marinar.

ATENȚIE:

 se permite votarea

în baza

buletinului de identitate!

 

Pentru a stabili numărul estimativ al alegătorilor care vor vota în afara țării pentru ca ulterior să fie deschise secţii de votare suplimentare în străinătate cu acordul autorităților țării respective și pentru a determina numărul estimativ al buletinelor de vot ce vor fi distribuite secțiilor de votare respective, Comisia Electorală Centrală îndeamnă cetățenii Republicii Moldova stabiliți în străinătate să se înregistreze în prealabil.

Înregistrarea Prealabilă este un serviciu opțional prin care puteți să vă anunțați intenția de a vota într-o anumită localitate din străinătate, dacă sînteți cetățean al Republicii Moldova și aveți drept de vot.

Pentru a vă înregistra aveți două posibilități:

  • on-line, pe pagina inregistrare.cec.md
  • prin cerere scrisă (individuală sau în grup) către Comisia Electorală Centrală (str. V. Alecsandri, 119, mun. Chișinău, MD-2012) și/sau către misiunile diplomatice, oficiile consulare ale Republicii Moldova. Modelul cererii poate fi descărcat aici.

 

Acest portal a fost realizat în cadrul Proiectului “Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente” implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasadei Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și al Ambasadei Olandei prin Programul Matra.
reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY