Aflată în misiune oficială la Strasbourg, conducerea CEC s-a întâlnit, în dimineața zilei de astăzi, cu Șeful Directoratului Demnitate Umană, Egalitate și Guvernare din cadrul Directoratului General pentru Democrație, Claudia Luciani, șeful Departamentului Democrație și Guvernare, Dan Popescu și Gennadiy Kosyak, șeful adjunct al Diviziunii Alegeri și Societatea Civilă.

Interlocutorii au discutat despre oportunitatea asistenței dezvoltării proceselor electorale din țara noastră, în contextul Planului de acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova pentru anii 2021-2024. Obiectivele strategice sunt orientate spre îmbunătățirea capacității de expertiză a legislației electorale în conformitate cu standardele internaționale, consolidarea capacităților organelor electorale de toate nivelurile de a activa într-un mod transparent, profesionist și incluziv, perfecționarea abilităților de examinare a contestațiilor și de control a finanțării partidelor politice.

Alt subiect a ținut de organizarea alegerilor în condițiile pandemiei provocată de COVID.

 Conducerea CEC a mulțumit pentru suportul oferit în vederea organizării seminarului dedicat judecătorilor la subiectul soluționarea litigiilor electorale în temeiul instrumentarului Consiliului Europei și practica CEDO, desfășurat în perioada 17-18 septembrie curent.

 Oficialii europeni au apreciat pozitiv gestionarea suportului oferit, până în prezent, Comisiei. Totodată, aceștia au menționat că asistența pentru eficientizarea și modernizarea proceselor electorale din Republica Moldova, în vederea respectării drepturilor electorale ale cetățenilor, ca drepturi fundamentale ale democrației, va rămâne o prioritate pentru Consiliul Europei.