Conducerea Comisiei Electorale Centrale (CEC) a avut o întrevedere cu reprezentanții Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului OSCE/ODIHR, aflați într-o vizită de lucru în Republica Moldova, cu ocazia organizării de către CEC a conferinței de analiză post-electorală.

Părțile au discutat despre constatările și recomandările făcute de către Misiunea de observare a OSCE/ODIHR în cadrul alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019. Experții internaționali au menționat că recomandările principale vizează, în mare parte, eliminarea lacunelor din cadrul legal, sporirea profesionalismului funcționarilor din cadrul organelor electorale inferioare, oferirea competențelor necesare organului electoral central responsabil de supravegherea finanțării campaniei electorale, precum și promovarea unor condiții de concurență echitabile între concurenți.

Conducerea CEC a informat experții că, în prezent, Comisia a demarat o evaluare a legislației electorale și cele conexe pentru eliminarea neconcordanțelor și ambiguităților existente. Iar evenimentul desfășurat în aceste zile face parte din acest amplu proces. 

Reprezentanții OSCE/ODIHR au reiterat susținerea eforturilor de organizare a procesului electoral din Republica Moldova în conformitate cu angajamentele asumate față de OSCE, dar și cu alte obligații și standarde internaționale privind desfășurarea unor alegeri democratice.