Acasă Circumscripții din afara țării

Circumscripții din afara țării

Lista secțiilor de votare din afara țării vor fi plasate după constituirea acestora, cu 35 de zile înainte de  ziua alegerilor.

Lista și adresele misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova

În cazul alegerilor parlamentare, prezidenţiale şi al referendumului republican, pe lîngă misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale Republicii Moldova se organizează una sau mai multe secţii de votare pentru alegătorii care se află în străinătate la data alegerilor.
Secțiile de votare din afara țării se constituie la propunerea Guvernului, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, iar CEC organizează alegerile în cadrul acestora.
Pentru  reprezentarea cetățenilor Republicii Moldova aflați în afara ţării au fost constituite 3 circumscripţii uninominale: una – la Est de Republica Moldova, alta – la Vest de Republica Moldova şi a treia – pentru Statele Unite ale Americii şi Canada.

La deschiderea secţiilor de votare din străinătate se va ţine cont de următoarele criterii:

  1. informaţiile deţinute de către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale Republicii Moldova din ţările de reşedinţă;
  2. informaţiile deţinute de către autorităţile publice centrale, inclusiv datele statistice oficiale relevante;
  3. informaţiile obţinute în rezultatul înregistrării prealabile a cetăţenilor aflaţi în străinătate, conform procedurii stabilite printr-un regulament aprobat de Comisia Electorală Centrală;
  4. numărul de alegători care au participat la scrutinul precedent;
  5. alte date relevante, obţinute de autorităţile publice centrale, la solicitare, din partea autorităţilor ţării de reşedinţă, în condiţiile legii.
Acest portal a fost realizat în cadrul Proiectului “Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente” implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasadei Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și al Ambasadei Olandei prin Programul Matra.
reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY