Membrii Comisiei Electorale Centrale (CA) și ai Consiliului Audiovizualului (CA) au discutat cu reprezentanții  furnizorilor de servicii media și ai instituțiilor de presă despre aplicarea legislației electorale alegerile locale generale din 5 noiembrie curent.

Subiectele discutate au ținut de particularitățile reflectării alegerilor de către instituțiile mass-media, drepturile și obligațiile părților implicate în informarea publică a întreg procesului electoral, prevederi incluse în Regulamentul privind reflectarea alegerilor de către instituțiile mass-media, aprobat prin hotărârea CEC nr.1137/2023.

Participanții la întrunire au abordat aspecte legate de programele audiovizuale cu caracter electoral, în parte fiind vorba de organizarea și desfășurarea dezbaterilor electorale și difuzarea publicității electorale. Alte teme discutate s-au referit la difuzarea rezultatelor sondajelor de opinie și la condițiile de distribuire a mesajelor de interes public în perioada electorală.

Urmare discuțiilor, dar și pentru a oferi oportunități mai largi furnizorilor de servicii media în vederea selectării tipurilor de programe pe care ar dori să le includă în declarația privind politica editorială pentru reflectarea alegerilor aprobată de CA, CEC a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, modificări la Regulamentul privind reflectarea alegerilor de către instituțiile mass-media. În conformitate cu acestea, la alegerile locale generale, furnizorii de servicii media vor include, în declarație, cel puțin trei tipuri de programe audiovizuale din cele indicate la art.90 alin. (2) din Codul electoral, iar în cazul alegerilor prezidențiale, parlamentare și al referendumurilor republicane, suplimentar, vor fi incluse și emisiuni de promovare electorală. Alte modificări la regulament țin de dreptul furnizorilor de servicii media să difuzeze informații despre procesul electoral, chiar dacă vor notifica CA despre faptul că nu vor reflecta alegerile.

Amintim că, pentru 5 noiembrie 2023, CEC a stabilit desfășurarea alegerilor locale generale.

Fișiere