Organizarea alegerilor prezidențiale în străinătate a fost subiectul conferinței de presă, susținută de Dr. Dorin Cimil, Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC) și Oleg Țulea, Ministrul afacerilor externe și integrării europene (MAEIE).
În cadrul evenimentului, oficialii au relatat, exhaustiv, aspecte legate de procesul de organizare a secțiilor de votare în afara țării, provocările care persistă în continuare, acestea fiind dictate de situația epidemiologică din lumea întreagă. Or, spre deosebire de scrutinele anterioare, alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie vor fi desfășurate într-un context nou, legat de pandemia noului virus COVID-19, care impune un șir de restricții și comportă o serie de riscuri.
„CEC nu a făcut și nu va face diferență între alegători, când vine vorba de asigurarea drepturilor electorale, indiferent care ar fi opțiunile lor politice și indiferent de locul aflării lor, fie pe teritoriul Republicii Moldova sau peste hotarele țării. Pentru noi este foarte importantă nu doar prezența la urne într-un număr larg a votanților, dar și ca întreg procesul să fie efectuat în mod corect și în deplină siguranță”, a menționat Dr. Dorin Cimil.
Ministrul Țulea a comunicat că MAEIE și misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova peste hotare au început pregătirea pentru alegerile prezidențiale încă din luna ianuarie, ajustând măsurile preparatorii la evoluțiile privind situația pandemică din diferite țări și fiind în comunicare instituțională strânsă cu reprezentanții CEC. „În continuare, eforturile instituției se vor axa pe monitorizarea situației epidemiologice în statele de acreditare și impactul acesteia în organizarea scrutinului prezidențial, dar și pe actualizarea informației privind restricțiile de călătorie impuse în statele de acreditare, precum și regulile adoptate pe plan intern în contextul prevenirii răspândirii COVID-19 și evaluarea riscurilor asociate cu înființarea secțiilor de vot în străinătate pe fundalul pandemiei actuale”.
Președintele CEC și șeful diplomației de la Chișinău și-au exprimat deschiderea și reciprocitatea în colaborare pe segmentul asigurării condițiilor de desfășurare a alegerilor în circumstanțe de maximă securitate pentru participanții la proces.
Amintim că, prin Hotărârea CEC, au fost organizate 139 secții de votare pentru cetățenii cu drept de vot ai republicii Moldova care, în ziua alegrilor prezidențiale din 1 noiembrie curent, se vor afla în străinătate.