Comisia Electorală Centrală, marchează astăzi, Ziua Internaţională a Alegerilor. Cu acest prilej, un grup de studenți de la Facultatea Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative a Universității de Stat din Moldova au participat la un exercițiu de simulare a unei ședințe extraordinare ale Comisiei.

Subiectele incluse în ordinea de zi au vizat importanța respectării normelor legale prin care se organizează alegerile pentru cetățenii cu drept de vot ai Republicii Moldova aflați în străinătate și particularitățile organizării și funcționării birourilor electorale ale secțiilor de votare.

În calitate de Președintă, a ședinței Silvia Bogonovschi, a avut rolul de a conduce ședința în conformitate cu ordinea de zi. „Să fii Președinte a Comisiei Electorale Centrale este o misiune complicată deoarece trebuie să ții cont de părerile colegilor în dezbateri subiectele politice ajung foarte sensibile, iar găsirea mijlocului este foarte greu”.

Silviu Ioniță, student FRIȘPA, membru al CEC, a subliniat importanța creării condițiilor necesare pentru cetățenii cu drept de vot aflați peste hotarele țării.

„Implementarea votului electronic pentru cetățenii Republicii Moldova aflați în străinătate ar crește în primul rând încrederea comunităților internaționale în ceea ce privește gradul de democratizare a societăți” a fost ideea expusă de Gheorghiță Adelina.

Totodată, în cadrul evenimentului Secretarul Comisiei Electorale Centrale, Maxim Lebedinschi, a mulțumit studenților pentru inițiativă și a chemat tinerii să se implice activ în calitate de voluntari, funcționari electorali și chiar în programele de stagii oferite de către Comisie.

Amintim că iniţiativa de a institui o Zi internaţională a Alegerilor a fost lansată la Conferinţa Globală a Oficialilor Electorali desfăşurată în perioada 14 – 17 septembrie 2005 în Ungaria. Cu acest prilej felicităm cetăţenii Republicii Moldova, funcţionarii electorali, administraţia publică centrală şi locală, partenerii noştri de dezvoltare, societatea civilă, partidele politice, mass-media pentru participarea și promovarea activă a alegerilor libere și corecte în țara noastră și aducem sincere mulțumiri pentru conlucrare şi suportul acordat în organizarea și desfăşurarea scrutinelor.